Projects

Projects

1st prize - 2021

Land n Arch wins the 1st prize at the architecture competition for the new Farsala Square. The proposal seeks to allow for the free, unimpeded movement, while maximizing the available public open space.

2021

Chania Stay & Play is the new welfare building and neighbour park in Chania. The new welfare building will accommodate two distinct functions, the nursery and the daycare center for the elderly, while the neighborhood park is addressed to both the users of the building and the residents of the surrounding area.

DN Surgery Practice 2

DN Surgery Practice

2021
2019

The proposal’s goal is to highlight the Florina School of Fine Arts role as an important  higher education public building. The design balances the interior with the outdoor space and the indoor operating areas of the building open to patios, courtyards and semi-outdoor areas.

1st prize - 2019

Land n Arch wins the 1st prize at the architectural competition for the conversion of the Greek town of Xylokastro main commercial axis  to a pedestrian shopping street. The design is a repetitive pattern of a single structural element and its variations and is placed along  the 800m long Xylokastro waterfront.

Honorable Mention - 2019

Taking as a starting point the existing water line, Land n Arch designs a water park to replace the former military park. The basic design gesture of this awarded proposal for Loumaki Park is the two-sided sinking of the natural soil to the water. This results in the production of a landscape that amphitheatrically ‘looks’ towards the water.

Honorable Mention - 2018

Pyrrou square is facing the view as well as the city-center and is home to one of the most prominent buildings in the city of Ioannina, the administrative building of the Region of Epirus. A building of a great architectural significance is standing at the northern part of the square. Its design follows a strict repetition – distance between its structural elements. The proposal adopts this principle and applies it on the design of the ground lines, which initially exhibit a relational repetition but ultimately twist to follow the city lines.

aNo

2017

The site is located in  Peloponnese, in a mountainous settlement which was until very recently deserted. The interior and exterior space is organized in different levels which follow the natural ground inclination. The transition between the different rooms, a typical characteristic of the interior organization of the local residences is organised through a succession of ascending spaces.

Shortlist - 2017

At the urban scale level, the proposal takes advantage of the present urban connections of the plot and the placement of the building, creating a series of urban circulatory continuities and attractive routes within the plot. The main entrance is found in the northeastern part of the plot, which is configured as a tree-lined square that extends the greenery of the Municipal Garden, in order to organize the urban continuity between the existing Museum and the buildings of the Parliament and the Municipal Theatre. 

2016

The purpose of this competition is to establish a design for “Kastraki” area, which will host a specific range of activities, such as playground, open-air theater and cafe and will be accessible to the citizens and tourists. The fact that the site lies in between the artificial land­scape of the city and the port, combined with the incli­nation of the ground, defines the area of intervention as a certain type of island in terms of distinctive natural and geomorphologic presence in the urban landscape, standing out as an inclined natural balcony. 

2015

The Fortress of Cresmina is a significant landmark on a prominent landscape, a place of cultural heritage and historical significance. The proposal explores the boundary between building and open-air public space, offering a transitional surface functioning as an enclosed landscape, framed by the castle walls and leaning towards the sea. The  roof of the Art Center is treated as an artificial ground, an evolving surface creating ruptures of light and smooth inclinations towards the view, allowing the building’s performance as a cultural facility, as well as a public space

2014

The three elements defining the distinct areas of Erythraia playground are water, sand and playground equipment. Use of these elements creates green “pockets” placed at a distance from each other and surrounded by a fluid area which functions as a smooth connecting path.

2012-

The Vertical Home is built in a neighborhood which used to have low-rise buildings in small lots. The Vertical Home is in fact a vertical set of three two-story apartments. Each one has unique design elements to accommodate the needs of its future residents. However, they all share an interior garden. This creates a relaxing area for the residents to escape the surrounding urban neighborhood of Piraeus which is densely built with high-rise buildings and rather noisy narrow streets. It provides privacy and integrates the apartments’ outdoor space in the building volume.

2012

The main design intention is to propose a park layout which takes advantage of the natural inclination of the ground and integrates the outdoor and indoor functions as part of the new landscape. The design attempts to organize  a spatial dialectic  between two basic zones that open up on the different ‘rooms’ – functional units  of the program,  in relation to the urban tissue.

2012

Pocket House occupies an area of 54 m2. It is locates at Skoutaros, a village at the island of Lesvos in Greece. It is designed so as to exploit the view towards the sea and Petra village, both from the inside, as well as from the outdoor areas. It acquires a rather narrow imprint, which places the living room and the bedroom at the view and leaves the kitchen, the stairs and restroom at the rear part of the house.

2012

St. Catherine School, based in Likovrissi, Greece, invited in 2012 several teams of architects to participate in a competition for its new premises in a location nearby the existing building. The school building complex consists of three parts, the classes, the theatre and the Learning Resources Centre. The proposed arrangement allows for the interdependence of the various functions while the central courtyards allow for the maximum interaction between the users of the various parts of the school complex. 

2011

Busan Opera House drives a direct link between Korea’s past and Korea’s future image.  In order to do so, the proposed scheme describes the idea of the Korean garden within the building’s shell and the new Opera House within the Korean garden. The boundaries of the artificial, manmade construction lower to the water, in a manner that visitors can have an immediate experience of nature.

Shortlist - 2010

The purpose of the new Maribor Art Gallery is to create an urban hub, an attractive recreational space. The proposed scheme deals with the manipulation of the void. A public space is created between volumes that grow from the ground and expand through their ‘foliage’ upward. Α sheltered common ground is then developed, which connects the different parts of the building between them and with the external space.

Shortlist - 2010

Nikis square, the most important public space and a neuralgic spot of the city of Kozani, accumulates the most significant public buildings of the city. It is the place where most of the public activities if the citizens take place, including parades and festivals. At its current state, its fragmentation with various dissociated elements hinders its function as an open space. Therefore, what the design mainly seeks to accomplish is the reunification of the square with the limitation of the conservation of the existing trees.

2010

According to the original layout of the National Garden of Athens, two labyrinths seem to have been constructed, one central to the National Garden, while the second one at its south part. Traces from the central one have been lost, whereas the small hill created to host the southern labyrinth exists until today. A sculpted landscape is proposed. The proposal involves a game of strict, absolute shapes in plan and smooth transitions in volume.

2008

This ideas competition organized in the framework of the 23rd UIA Congress Turin 2008 was illustrating the theme: ‘Transmitting Architecture’. The design deals with a pavillion which upon closer interaction reveals its ambiguity through the merging of sinuous curves, structural performance and programmatic functions into a single continuous form and a shell structure which varies from opaque to transparent, producing a three-dimensional moiré.

Honorable Mention - 2007

Bezalel Academy was established in 1906 as the “Bezalel School of Arts and Crafts”, it is one of Israel’s leading academies in its field. The City of Jerusalem has been developed throughout history with emphasis on viewpoints, and view corridors, and the prominence of the cathedral warrants the creation of such a view corridor to the East. The proposed scheme deals with the concept of the boundary between the building and the public space. The campus functions as an open amphitheatre. It is a gesture towards the city, a pair of palms, which is lowered towards the center of the public plaza, reinforcing the view towards the cathedral.

2007

Skiathos Bnb is a 206 m2 facility located at Skiathos, one of the most visited islands of Greece. The existing residence is converted to the Bed and Breakfast apartments while the addition of the new construction offers a very much needed extra space. The project’s goal is to draw a distinctive line between the existing and the new construction and at the same time create a smooth transition from the old to the new.

2007

The design surrounds a Venice based artificial ecology. It describes a constantly recreated architectural space, tied between the eco-system of Venice and a new synthesized, artificial ecology. The aim of the work is to provide a design for the body of traces; a new topology given for Venice’s surface that is constantly recreated by the apparatuses.